Fužinarsko-kovaška pot pelje po starem mestnem jedru mesta Železniki in predstavlja bogato, pestro in zanimivo kulturno dediščino in zgodovino Železnikov. Obuja in ohranjanja stare domače obrti. Fužinarsko-kovaška pot je sestavljena iz triindvajsetih znamenitosti in je dolga 1,2 km.

 

Rojstne hiše pomembnih mož Antona Globočnika pl. Sorodolskega, Blaža Chrobatha ter Janka Mlakarja so le tri od znamenitosti, ki si jih na Fužinarsko-kovaški poti ogledamo. Popeljali vas bomo v čas, ko so Železniki živeli s kovaštvom, ki je za mesto pomenil zelo cvetoče obdobje. Iz tega časa so ohranjene še mnoge mogočne in tipične stavbe fužinarjev, dva kamnita mostova, dve mogočni cerkvi, čudovita neogotska grobnica in seveda najbolj znamenit spomenik tega obdobja – plavž. Na poti vam predstavimo tudi najstarejšo hišo v mestu, katere ime izhaja iz italijanščine, vhod v rudnik in še marsikaj zanimivega.

 

Zemljevid Fužinarsko-kovaške poti.

 

Za bolj doživet ogled našega lepega in zgodovinsko bogatega mesta vam predstavimo tudi klekljanje, kovanje in obdelavo skrila. 


Fužinarsko-kovaška pot je primerna za vsakogar in ni zahtevna. Primerna je tudi za šolske skupine, saj zanje pripravimo ogled mesta z iskanjem skritega zaklada.


Verjamemo, da vas bo Fužinarsko-kovaška pot navdušila in vas popeljela v čas kovaštva, ko so se slišala kovaška kladiva daleč naokrog.


Na tej povezavi si lahko ogledate predstavitev poti: .pdf datoteka